- Les 37es Jornades Internacionals per a Professorat de Català, organitzades per l’Institut Ramon Llull, es duran a terme a la Universitat de València del 18 al 21 de juliol.
- El professorat que assisteix a les Jornades forma part de la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior, una eina fonamental per assegurar la presència estable del català en l’àmbit acadèmic i cultural internacional.
Del 18 al 21 de juliol, la Universitat de València acull les 37es Jornades Internacionals per a Professorat de Català, el principal espai de formació adreçat al professorat de la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior (Xarxa Llull). Hi participaran més de 80 docents procedents d’universitats de 24 països d’Europa, Amèrica i Àsia.
Organitzades per l’Institut Ramon Llull, les Jornades són un punt de trobada, debat i reflexió per compartir projectes i experiències didàctiques, amb la finalitat de contribuir a la millora de la qualitat i la innovació de la docència, i consolidar la presència del català a l’exterior.
L’acte inaugural consistirà en un diàleg entre les escriptores Maria Josep Escrivà i Núria Cadenes que porta per títol «mireu la nostra mà si no l’heu vista!» (l’escriptura que ens visibilitza).
Les jornades inclouen un important programa acadèmic i cultural amb la participació, entre altres, del poeta, novel·lista, crític i traductor Josep Piera, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2023, i del professor i referent en Comunicació, Josep Maria Ganyet. També destaca una ruta per València on les dones, la seva història i la seva producció artística, científica i cultural en seran les protagonistes. Passeig València, ciutat de dones anirà a càrrec de la professora Ana López Navajas, l’escriptora Rosa Roig Celda i l’artista plàstica Nela (Manola Roig Celda). La música en valencià també es farà sentir a les Jornades, amb l’actuació de Niuss.
La Xarxa Llull és una eina fonamental per assegurar la presència estable del català en l’àmbit acadèmic i cultural internacional, que implica a universitats, professors i estudiants de tot el món que s’involucren en el coneixement de la llengua i la cultura catalanes, creant connexions d’efectes multiplicadors.
Algunes de les xifres que ajuden a dimensionar aquesta xarxa són:
- 130 universitats d’arreu del món ofereixen docència d’estudis catalans, de les quals 90 reben suport econòmic de l’Institut Ramon Llull.
- El nombre d’estudiants matriculats en alguna assignatura de català ha estat de 3.981 en 31 països d’Europa, Amèrica i Àsia.
- Des del 2002, s’han organitzat 38 convocatòries de selecció de professorat amb un total de 414 places convocades.
- Des de l’any 2003 fins a l’actualitat, més de 1.600 estudiants han participat a les estades formació lingüística i cultural que s’han fet a València, Mallorca, Andorra i Catalunya.
- Des de l’any 2003, hem organitzat 37 convocatòries de proves per a certificació de coneixements de català en 134 localitats de 40 països d’arreu del món. Més de 17.000 persones s’han presentat a les proves d’avaluació de llengua catalana de les quals un 80% del total han estat candidats aptes.
A la inauguració de les 37es Jornades Internacionals per a Professorat de Català hi intervindran el director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda, i del vicerector d’Internacionalització i Multilingüisme de la Universitat de València, Carles Padilla Carmona.
Enviado por José Antonio Sierra
Sigue nuestras noticias